Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Naptárakról

Naptárakról

Milyen naptárak léteznek? Melyek a mai naptárak kiinduló pontjai? - ezekre a kérdésekre választ kaptok.

Bemutatjuk, honnan is indult a naptár nyomtatása.

                                                                   forrás: "15 dolog, amit biztos nem tudtál a naptárakról"

"Az első naptárak nem a napok dátumának szempontjából voltak jelentős, hanem egyfajta útmutatóként szolgáltak az emberek életében."

Tekintsünk vissza a történelembe:

"A legősibb naptárak egyik általános jellemzője volt, hogy asztronómiai alapokat használtak, különösen a Nap és a Hold mozgását. a különböző kultúrák által használt naptárak felépítése első látásra igen hasonlónak tűnik, - így nem csoda, hogy a tudomány világa eleinte valamilyen égből eredő "központi befolyás" hatását vélte felfedezni ennek hátterében viszont, ha valóban feltételezzük egy "központi naptárinstruktor" létezésének lehetőségét, akkor máris kizárhatjuk, hogy a naptárak a bolygó mozgásokhoz és a régi korok embereinek igényeihez viszonyulva készültek volna el.

A nyugati, vagy más néven gregorián naptárat 5 ősi naptártípus befolyásolta jelentősen.

Az első az egyiptomi naptár, mely a Szíriusz csillag köré összpontosul. a legfontosabb naptárként tartják számon, mely a legjelentősebb hatást gyakorolta az emberiség történelmére. A 2 ciklus matematikai algoritmusa a következő:

4 évszak és 7 nap van egy héten. A naptár megreformálása i.e. 238-ra tehető és jellegzetessége, hogy kezdetben a hónapokat csak számokkal jelölték nevek helyett, valamint beiktatták a négyévente a szökőnapot. Jól kiviláglik ebből, hogy a fáraóknak a 7 napos ciklus már nem volt ismeretlen, ezen később egyetlen új naptáralkotás sem változtatott.

Ezen ősi naptárra alapozva készítette el Julius Cézár is i.e. 48-ban Egyiptomba érkezvén a saját Julian (Julianus) naptárát, melyben egy év 365 napból és 12 hónapból állt, hasonlóan az egyiptomihoz.

A babilóniai naptár luniszoláris volt, vagyis megpróbálta a Hold - és a Napéveket szinkronizálni egymással. A holdhónapokon alapuló holdévet igazították a napév hosszához, jellemzően úgy, hogy ciklikusan 354 és 384 napos évek váltották egymást, így kiadva átlagban a 365 1/4-es napévet. A ciklus hossza változó volt, általában 8 és 19 ciklusok váltották egymást.

A zsidó naptár (i.e. 359) ránézésre identikus a babilonaival, viszont ők nem adaptálták a 19 éves ciklusokat. A zsidó naptár egyszerre nap-naptár és holdnaptár is. Hónapjai a holdciklushoz igazodnak. A hét kezdőnapja a vasárnap és zárónapja a szombat.

A görög naptár a legbonyolultabb az összes ősi naptárforma közül, mivel valamennyi régiónak (közösségnek) megvolt a belőle a saját verziója, viszont mindegyik hasonló volt a babilóniaihoz.

A római-republikánus naptárban már valóban a 12 hónap volt, viszont ezek jóval rövidebbek voltak a mainál.

A legelső nyomtatásban is megjelent naptárat Johannes von Gmunden osztrák teológus készítette el az 1439-1514 közötti időszakra.

Még ma is fennmaradt néhány példánya a kalendáriumnak."


Webshopunkban és a Leporelló Papírszaküzletünkben található naptárakról néhány információ, hogy könnyebbé tegyük a választást.

Könyvjelző naptár:

Az igazi könyvmolyoknak soha nem lehet elég könyvjelzőjük. A Lizzy-s könyvjelzős naptárai azonban nagyban megkönnyíthetik a helyzetet, hiszen a 5,2 x 21 cm méretű naptárának minden egyes oldala könnyen leválasztható a hónap elteltével a perforáció mentén, így pedig minden lap tovább használható jelölőként. A 300 grammos papír biztosítja, hogy különálló lapokként is bírni fogják a gyűrődést!

Nagy lemeznaptár:

A  nagy lemeznaptárak tervezésekor az esztétikum mellett a praktikumot is szem előtt tartotta: bár elsőre a szemeinket gyönyörködteti a csodás képeknek köszönhetően, hamar belopja magát szívünkbe. 

                      

Közepes lemeznaptár:

Nagy méretű verziójához hasonlóan a közepes lemeznaptáraink (30 x 30 cm) tervezésekor is a lehető leghasznosabb kialakításra törekedtünk, ezért minden hónaphoz egy tervező kalendáriumfelület társul. Természetesen a gyönyörű képekről sem feledkeztünk meg.

Tűzött naptár:

A B4 méretű (23,5 cm x 35 cm) tűzött naptárak azért jöttek létre, hogy a család programjainak koordinálását könnyebbé tegyék, miközben a szemet is elkápráztatják, hiszen minden egyes oldalát gyönyörű képek és vidám minták díszítik. A perforált lapoknak köszönhetően, ezeket könnyen és sérülésmentesen eltávolíthatjuk a hónapok múlásával, így akár a későbbiekben is felhasználhatjuk a lakás díszítésére.

Spirálozott naptár:

Különböző méretekben kapható A4 és 33*33 cm-ben.

14 lapos,  12 színes képpel.

Színes képek mellett ezek a naptárak emblémázhatóak. Neved vagy akár becenevedet is ráteheted.

Mindenki megtalálja a neki megfelelőt, ha van, kedvenc- állatod, virágod, csodaszép tájad vagy városod -- várják, hogy otthonod falát díszítsék.

 

 

Asztali naptárak:

 

Asztali naptárak álló vagy fekvő kivitelben kapható. Otthonunk vagy akár irodánk asztalát díszíthetik.

Motivációs szlogenekkel-, receptekkel-, kibővített képes naptáraink széles választéka várja azokat akik nem szeretik a nagy falinaptárakat.

           

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tudástár