Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A szénrajz

A szénrajz

szén az egyik legrégibb és legolcsóbb eszköz, ami megfordulhat egy művész kezében.

Tökéletes lehet gyors vázoláshoz, de teljes képeket is alkothatunk vele.

Alapvetően két fajtája létezik, az egyik égetett mogyoróvesszőből készül, a másik a préselt szén. Égetett szénnel halvány, finom tónusokat hozhatunk létre, míg a másik változatával markánsabb, sötétebb árnyalatokat érhetünk el. Ha ezzel az eszközzel dolgozunk, vonalakkal és tónusokkal alkotunk, művünk fény- és árnyékhatásokból áll.

Kapcsolódó kép                                    Képtalálat a következőre: „préselt szén”

                          égetett szén                                                                              préselt szén (ilyen pl.: a Faber-Castell  szénceruza)

Fontos, hogy az alkotás során jól értékeljük ki a tónusok egymáshoz való viszonyát. A finom szénport ujjunk segítségével elkenhetjük, és egybefüggő felületeket hozhatunk létre. Monopolradír segítségével megcsillanó részleteket, a felületről visszaverődő reflexfényeket és csúcsfényeket hozhatunk létre. Az árnyék és fény tónuskülönbségek segítségével térbeli alakokat hozhatunk létre.  Ha egy-egy részletet elrontottunk, könnyen el is tüntethetjük.

Rajzunkhoz válasszunk olyan felületű papírt, amin jól megtapad a szénpor. A legmegfelelőbb erre a célra az Ingres-papír. Mivel ezek az alkotások könnyen elkenődnek, szükséges fixálni, amit hajlakk vagy más fixatív anyag segítségével egyszerűen megtehetünk.

Ebben a videóban pedig megnézhetitek hogyan kell rózsát rajzolni szénnel.

forrás videó: "rózsa rajzolása szénnel"

Különböző méretű szénceruzáinkat és szénkrétáinkat a Leporelló Papírszaküzletünkben is megtaláljátok.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tudástár