Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

A világot az új ötletek menthetik meg

A környezet védelme érdekében minden apró lépésre szükség van.

 

A Leedsi és az Oxfordi Egyetem közös tanulmánya szerint évente csaknem 30 millió tonna műanyagszemét gyűlik fel a szárazföldön, mintegy 50 millió tonnát égetnek el a szabad ég alatt, valamint további 11 millió tonna a tengerekben végzi. A szennyezés mértéke várhatóan évről évre emelkedni fog. Az elemzés szerint a műanyagszennyezés legfőbb forrása a begyűjtetlen szilárd városi szemét, amelynek nagy része a háztartásokból származik. Jelenleg a műanyagszemét nagyjából egynegyede begyűjtetlen marad, ami azt jelenti, hogy az embereknek maguknak kell megoldást találniuk a felgyülemlő szemétre. Húsz év múlva ez az arány már egyharmadra nő. A környezetünk védelme érdekében tehát mihamarabb cselekednünk kell, s ehhez minden apró lépésre szükség van.

A szakemberek szerint vissza kell szorítani a műanyaggyártás és -használat növekedését, a papír- és komposztálható anyagokat pedig előtérbe kell helyezni. Szintén fontos lépés lenne az újrahasznosíthatóság szem előtt tartása a termékek és csomagolások tervezésekor.

Apránként a cél felé

A világot új ötletekkel lehet megmenteni! – ez a jelmondata annak az elhasznált írószerek visszagyűjtésére indított akciónak, melyhez a nyíregyházi Leporelló Papírszak­üzlet is csatlakozott. A német írószergyártó, az Edding kezdeményezése rengeteg műanyagtól szabadítaná meg a környezetet, de ehhez minél több embernek kell megtennie az első lépést. A gyűjtődobozokban elhelyezett írószereket Németországba szállítják, ahol a vállalat újrahasznosítja, és ismételten irodaszert állít elő belőlük.

Egy cégnél, nagyobb irodában vagy egy iskolában rengeteg íróeszközt használnak az emberek. Ezekből bizonyos idő után elfogy a tinta, és cserélni kell őket. Az viszont nem mindegy, hová kerülnek a régi írószerek. Sok ilyen eszköz végzi a szemetesben, és jobb esetben szelektíven gyűjtik őket. Csalami István, a Leporelló Papírszaküzlet ügyvezetője kérdésünkre elmondta, a német vállalat hazai partnere, az ICO Zrt. veszi át a megtelt gyűjtődobozokat, majd onnan szállítják az újrahasznosítás színhelyére.

– Az irodaszerek óriási mennyiségben kerülnek az országba, és talán nem tűnik soknak az ezekből származó szemét, mégis rengeteg hulladék forrásául szolgálnak. Megkerestünk néhány céget, hogy ők is helyezzenek ki gyűjtőládákat, és nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezést, már több irodában is helyet kaptak a dobozok – tudtuk meg Csalami Istvántól, aki hozzátette: a német vállalat nem csupán a saját írószereit, hanem más márkák termékeit is újrahasznosítja, sőt újrafelhasznált anyagokból készült termékcsaládjuk is van, amivel jelentősen meghosszabbítható egy-egy eszköz használatának ideje.

Nagy szerep jutna az iskoláknak

– Ezek az EcoLine írószerek több mint 70 százalékban megújuló anyagból készülnek, és az is nagyon fontos, hogy akár tizenötször újratölthetőek. Az irodaszerek hegye is cserélhető: ha elkopik, nem kell az egész tollat leselejtezni, ezáltal csak a hegyből lesz hulladék – ismertette a környezetbarát termékek előnyeit az ügyvezető, aki a gyűjtés céljairól mesélt lapunknak.

– Arra törekszünk, hogy az újrahasznosítás minél több emberhez eljusson, s a programot a saját eszközeinkkel is támogatjuk. Akciókat szervezünk: aki behozza hozzánk a kiürült irodaszereit, egy környezetbarát tollat kap ajándékba.

– A célunk megszólítani a gyerekeket is, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet – ebben nagy szerepük lesz az iskoláknak. Néhány intézménnyel már felvettük a kapcsolatot, hiszen az apró lépésekkel is sokat tehetünk a környezet védelméért. Jó volt a fogadtatás, sőt egy tanárnő még a tanév vége előtt egy táskányi elhasznált írószert gyűjtött össze az iskolában, és behozta hozzánk – mesélte Csalami István.

A teljes cikk itt olvasható: https:/#slszon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-vilagot-az-uj-otletek-menthetik-meg-5304566/

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog