Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

A grafitceruzák típusai

A grafitceruzák típusai
A megfelelő keménységű grafitceruza kiválasztása bár apróságnak tűnik, megéri hangsúlyt fektetni rá, ugyanis egy jó döntés megkönnyítheti az írást és a rajzolást.

Általánosságban elmondható, hogy vannak keményebb és puhább ceruzák, a keménység a grafit és az agyag arányán múlik. A ceruzákon feltüntetett H betű a keménységet jelöli, a B pedig a szín erősségét. Az előtte lévő számok ezen tulajdonságuk erősségét mutatja, például egy 3H-s grafit keményebb, mint egy 2H-s, egy 3B-s ceruza pedig puhább és feketébben fog, mint egy 2B jelzésű.

 
Az általános jelölések:

8B, 7B, 6B, 5B, 4B. 3B: ezek puha és sötétebben fogó ceruzák, elsősorban grafikus és művészi tervekhez ajánlják őket. A puhaságuknak köszönhetően gyorsabban fogynak, mivel több kerül belőlük egy-egy vonással a papírra, viszont nem karcolnak.

2B, HB, B, F: ezeket a típusokat szokták iskolai használatra ajánlani, a 2B-t kifejezetten a rajzórákra, a HB-t pedig az írás elsajátítására.

2H, 3H, 4H: műszaki rajzok és tervek készítéséhez alkalmas eszközök, világosabban fognak, keményebbek, de pontosabban lehet velük dolgozni és elegendő ritkábban hegyezni őket.

5H, 6H, 7H, 8H, 9H: litográfiákhoz és speciális tervekhez alkalmasak, még keményebbek, mint az előző kategóriában felsoroltak.

Ez a jelölés nem egységes, ezért előfordulhat, hogy márkánként kis mértékben eltér a keménység, de általánosságban igazak a fentiek.
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tudástár